• contact@tradutex.ro
 • Urgențe: 0723.063.253

Vrei să fii traducător autorizat?

Vrei să fii traducător autorizat?

Deseori întâlnim persoane care apelează la serviciile unui birou de traduceri și spun următoarele ”Păi, aș putea traduce și eu actul acesta, doar că nu am ștampilă… ”. Pentru aceste persoane dar și pentru celelalte, care într-adevar cunosc o limbă străină și își doresc un venit suplimentar sau sunt pur și simplu pasionați de acest domeniu, există o soluție – autorizarea ca traducător. Da, este adevărat, poți lucra și te poti angaja la un birou de traduceri dacă deții cunoștințe foarte bune pentru o limbă străină.
Autorizarea propriu-zisă se face de către Ministerul de Justiție doar pentru persoanele care au susținut examenul organizat la INCFC (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) din cadrul Ministerului Culturii. Acest examen este unul plătit, iar taxa variază în funcție de limba solicitată. Astfel, costul pentru limbile mai răspândite, precum engleza, franceza italiana și altele au prețul mai mic (400 lei sesiune normală), iar pentru limbile mai rare, costul este mai ridicat (600 lei sesiune normală). Avantajul este că tariful pentru traducerile din și în limbile rare oferite de un birou de traduceri sunt mult mai mari decât cele obișnuite. Spre exemplu un traducător ce deține autorizație eliberată de Min. de Justiție poate efectua traduceri autorizate pentru toate domeniile, dacă are și experiența necesară pentru alte domenii. În schimb, prin examinarea la INCFC puteți solicita examinarea pentru un singur domeniu (medical, tehnic sau obligatoriu juridic dacă se dorește autorizarea ulterioară la Min. Justiției). Pentru domeniul juridic examentul trebuie susținut în ambele direcții, spre exemplu atât engleză-română, cât și română-engleză, respectiv și taxa este dublă. Evident, dacă se doresc mai multe domenii de specialitate, se achită taxa pentru fiecare pereche de limbi în parte. Mai multe informații despre organizarea examenelor în vederea obținerii atestatului de traducător găsiți aici.

În urma promovării examenului se eliberează un certificat care vă va permite să efectuați traduceri sau să vă autorizați la Min. de Justiție (etapa finală), iar ulterior să vă alegeți un birou de traduceri cu care să colaborați.

PROGRAM

  Luni – Vineri 9:00 – 17:00

  ÎN AFARA INTERVALULUI FUNCȚIONĂM ONLINE
  Sâmbătă – CU PROGRAMARE

  Duminică – ÎNCHIS

   

Atenție!

Program cu publicul luni-vineri 09:00 – 14:00.

În afara programului funcționăm online (email sau WhatsApp).

Vă mulțumim pentru înțelegere!

%d bloggers like this: