• contact@tradutex.ro
  • Urgențe: 0723.063.253

Concediul în Turcia!

Concediul în Turcia!

A început vara și evident a început și perioada concediilor în Turcia! Toții turiștii sunt mai mult preocupați de destinație, plecare și bagaje, însă celor care pleacă cu mașini împrumutate le scapă un aspect destul de important – contractul de împrumut auto!

Dragi conducători auto, deși situațiile la vama cu Turcia au fost diferite, atât plăcute, cât și mai neplăcute vom relata pașii necesari pentru a putea pleca în siguranță. Etapele descrise mai jos au aceeași valoare ca și procedura obținută prin consulat. Vă puteți ocupa dvs, sau puteți solicita ajutorul nostru!

Pasul 1 – Contractul de comodat sau leasing

Cazul 1. Proprietar vehicul – persoană fizică

În acest caz contractul de comodat se redactează la orice birou notarial.

Cazul 2. Proprietar vehicul – persoană juridică

În cazul în care proprietarul este o firmă de leasing, aceasta vă va elibera la cerere o procură (autorizare/contract de comodat/împuternicire) pentru perioada solicitată. Mai nou, firmele de leasing eliberează acest act în varianta bilingvă, atât în română, cât și în engleză; însă atenție! unii notari sunt sceptici în a prelucra acest tip de acte mai departe, solicitându-vă o confirmare scrisă (traducere) din partea unui traducător autorizat care să ateste că traducerea efectuată de firma de leasing în actul original este conformă. Respectiv sunt niște cheltuieli în plus. Evident, există și notari care nu solicită acest lucru, însă mai puțini la număr și trebuie căutați!

În cazul în care proprietarul este o altă entitate juridică decât firma de leasing, acest contract de comodat poate fi redactat direct de către administratorul societății.

Pasul 2 – Obținerea apostilei de la Haga

Cazul 1. Proprietar vehicul – persoană fizică

În acest caz, apostila se obține direct de la Camera Notarilor Publici din județul unde ați făcut contractul de comodat.

Cazul 2. Proprietar vehicul – persoană juridică

Cu împuternicirea deja eliberată de firma de leasing sau o altă entitate juridică, vă adresați unui birou notarial, fie pentru a vă face o copie legalizată (varianta propusă de noi, mai accesibilă ca preț), fie pentru a vă pune dată certă pe act (varianta normală, dar mai scumpă).

După ce ați trecut de acest pas, vă puteți îndrepta către Camera Notarilor Publici din circumscripția județului de unde aparține notarul care v-a făcut copia legalizată sau data certă!

Termenul pentru obținerea apostilei este de 2 zile lucrătoare regim normal, sau 1 zi în regim de urgență.

Pasul 3 – Traducerea

Vă adresați unui birou de traduceri și specificați faptul că veți dori și legalizare. Traducerea trebuie să fie realizată de un traducător autorizat.

Pasul 4 – Legalizarea notarială

În funcție de cazul dvs, legalizarea se poate intermedia fie direct de biroul de traduceri, fie veți merge dvs la notarul colaborator pentru a vă legaliza traducerea.

Atenție! Nu veți putea merge la orice alt notar pentru că nu aveți specimenul de semnătură al traducătorului care a efectuat traducerea și nici nu se înmânează direct clientului.

Pasul 5 – Supralegalizarea

Supralegalizarea se obține la Camera Notarilor Publici din județul în care ați făcut legalizarea notarială. Practic este bine să țineți cont ca toți pașii enumerați mai sus să fie făcuți într-un singur județ sau chiar cu același notar.

Termenul de obținere a supralegalizării este 2 zile lucătoare în regim normal, sau 1 zi lucătoare în regim de urgență.

În speranța că unele aspecte au fost lămurite,

Vă dorim drum bun și concediu plăcut! ?

PROGRAM

    Luni – Vineri 9:00 – 17:00

    ÎN AFARA INTERVALULUI FUNCȚIONĂM ONLINE
    Sâmbătă – CU PROGRAMARE

    Duminică – ÎNCHIS

     

Atenție!

Începând cu 15.10.2024 vom funcționa doar online.

Toate comenzile vor fi plasate online (email/WhatsApp).

Originalele documentelor pot fi aduse la birou doar în urma unei programări telefonice.

Nu preluăm urgențe cu predare în aceiași zi.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

%d bloggers like this: